Upptecknare: Nils Olsson

Socken/stad: Sättna  By/kvarter: Sundsvall

Petter Bergström, (Flink-Petter) på Lötbacken i Gårdtjärn, född 1849, död 1939, hade av allt att döma, varit en spelman av ovanlig resning i ungdomsåren, Bergström blev Baptist i 35 års åldern och upphörde därmed att spela, men när han fyllde 75 år hade hans med bröder i församlingen anordnat ett kalas för honom och därvid hade de uppmanat Bergström att på sin fiol spela några gamla brudlåtar. Detta upprepades när han fyllde 80 och 85 år.

Jag (sagesmannen) hade oturen att inte få träffa Bergström förrän tre månader före det han skulle fylla 90 år. Jag kom in till Bergström och vi började språka om gamla tider och om bröllop och spelmän. När vi samtalat en stund, tager Bergström fram sin fiol, (En halvdan fabriksfiol) och börjar stämma den, när han sedan började att spela litet smått på en vals, greps jag av förundran, Bergström 90 år, fiolen av mindervärdig kvalitet, "Men" vilken ton kunde inte Bergström locka fram ur den. Jag har alldrig förr hört någon spelman som kunnat få stor och fyllig ton ur sitt instrument. Det var ej underligt, att alla som kände Bergström från ungdomstiden hade så många vackra lovord om honom. Själv tyckte inte Bergström att han kunnat spela något särskilt, han talade bara om andra spelmän som varit, enligt hans åsikt, bättre. (Hur skulle de då ha varit?) Särskilt värde satte Bergström på den på sida 26 nämde Karl Sundström. Det var den bäste spelman Bergström hade hört. Pelle Dalin och Lasse Dalstedt i Krången, Indal hörde även till de spelmän som Bergström framhöll såsom särskilt skickliga. Bergström led tydligen inte av den Kungliga Svenska Avundsjukan, han tillät andra spelmän att leva och hade, tro sin stora färdighet på fiolen, inte några anlag för högfärd utan han var tydligen ödmjuk inför den stora uppgiften som spelman. På grund av den långt framlidna tiden på dagen, blev det inget upptecknat hos Bergström då men jag skulle komma igen om 14 dagar, men innan dessa 14 dagar vor tilländalupna, hade Bergström anträtt den sista resan, och med honom många låtar, som äro borta för alltid.

Nordiska museet. Frågelista. Nm 113: Spelmän.